inilah jawapan kepada
sebelum ini
iaitu pavlova lova
erm sodappp
senang je nak buatnya, tapi sebelum ni i takde mixer, mana boleh nak meringue2 tu
tapi dia punya whipping cream atas tu jadi lembik skit
nak resepi?
jom intai bawah ni...
: BAHAN - BAHAN :
Meringue
4 Putih Telur
175g Caster Sugar
1 sudu kecil cuka masakan
1 sudu kecil tepung jagung
Hiasan
Whip cream 250g
Strawberry / Blueberry / Kiwi ( Anything sour )
: CARA-CARA :
Oven
1. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius
Meringue
1. Dengan menggunakan mixer, pukul 4 putih telur sehingga berbuih (foamy)
2. Masukkan castor sugar sedikit demi sedikit, dan increase the speed.
3. Semasa masukkan caster sugar, masukkan sekali cuka masakan dan tepung jagung.
4. Pukul sehingga menjadi berkilat tidak jatuh daripada bekas mixer
5. Letakkan kertas minyak di dalam tray
6. Spread the meringue in a circle shape.
7. Bakar selama 30 hingga 40 minit.
8. Apabila sudah masak, bukak pintu oven sedikit dan biarkan ia dalam oven seketika.
Hiasan
1. Dengan menggunakan mixer, pukul whip cream
2. Hias dengan strawberry atau apa-apa buah yang masam.
Sedap tapi saya tak pandai buat. Macam susah jer saya tengok..
ReplyDeleteok je janji ada mixer hehe
Delete